Breaking News

Πρόγραμμα της Άλλης Πόλης για την Κοινωνική Πολιτική | 06.05.2019

Το πρόγραμμα για την Κοινωνική Πολιτική, παρουσίασε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Άλλη Πόλη και υποψήφια δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης, κ. Ραχήλ Μακρή.

Στο πάνελ συμμετείχαν, η ψυχολόγος, κ. Φανή Μαργέτη, η παιδοψυχίατρος και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Άλλη Πόλη στην Δ.Ε. Παλλήνης, κ. Δέσποινα Σαββίδου και ο π. Διευθυντής του ΕΣΥ, κ. Αλέξανδρος Δαύρης.

Η κ. Μακρή μεταξύ άλλων ενέφερε:

Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπως αυτή που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και η στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Δημοτικής μας  Παράταξης Άλλη Πόλη με την οποία διεκδικούμε την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου Παλλήνης, προκειμένου να γίνει πράξη και να προχωρήσουμε με συστηματικότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, στη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, στην αναβάθμιση της λειτουργίας υφιστάμενων κοινωνικών δομών – όπως π.χ. το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τα ΚΑΠΗ και στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων και προγραμμάτων (Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, κ.α.) για την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των ευπαθών – κοινωνικά και οικονομικά – ατόμων και οικογενειών του Δήμου μας.

Έχοντας διαβάσει και καταψηφίσει τα μνημόνια και ιδιαίτερα το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης, είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι η Δημοτική Αρχή θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιφνίδια φτωχοποίηση και κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού του Δήμου, οι οποίες απαιτούν μία δυναμική Δημοτική Αρχή ικανή να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα διαβίωσης ή ζουν στα όρια της φτώχειας.

Οι Δήμοι, όπως είναι γνωστό, αποτελούν τον πρώτο δέκτη όλων των κοινωνικών προβλημάτων, λόγω της άμεσης επαφής τους με τους Δημότες τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την φύση της, βρίσκεται πάντοτε πιο κοντά στον πολίτη, απ’ ότι η κεντρική εξουσία και αυτό την καθιστά περισσότερο ικανή στην άσκηση κοινωνικής.

Για να ασκήσει ωστόσο αυτό το ρόλο, απαιτείται μία Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου, πρέπει να είναι ικανή να κρατήσει όρθια την κοινωνία.

Να μπορεί με γνώμονα το σεβασμό, την αξιοπρέπεια και τη διαφάνεια, να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, με στόχο την στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενέστερων αλλά και την προσπάθεια επανένταξης των αποκλεισμένων στον κοινωνικό ιστό.

Να εξασφαλίσει νέες πηγές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, χορηγίες, ιδρύματα, εταιρείες, οργανισμούς και ιδιώτες.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Δημοτικής Παράταξης Άλλη Πόλη για την κοινωνική στήριξη των δημοτών του Δήμου Παλλήνης, σχεδιάσαμε και σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας για την Κοινωνική Πολιτική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρόγραμμα “Αλληλεγγύη στην Οικογένεια”, με στόχο τη στήριξη των οικογενειών που δοκιμάζονται από την οικονομική συγκυρία, προσφέροντάς τους, αφενός είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ.) και αφετέρου υποστήριξη από ειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Καταγράφουμε και Εκδίδουμε Δημοτική Κάρτα Αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους Δημότες μας, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, (μοναχικά άτομα, μονογονεϊκές και άπορες οικογένειες), με την οποία θα μπορούν μέσα από συμβεβλημένα καταστήματα να προμηθεύονται είδη καθημερινής διατροφής, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και να συμμετέχουν σε κοινωνικά προγράμματα.

Υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας, που βιώνουν καθημερινά τις σκληρές και δυσάρεστες εκπλήξεις της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, διότι πιστεύουμε ότι η κοινωνία της πόλης μας, χωρίς αλληλεγγύη και ανθρωπιά, είναι μια Κοινωνία απόμακρη και αφιλόξενη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εντασσόμαστε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής  – ΤΕΒΑ).

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Παλλήνης:

α) Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Συνεισφέρω», με 4 Κοινωνικές Δομές (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Γραφείο Διαμεσολάβησης).

β) Συστήνουμε Ομάδα Εθελοντών Δήμου Παλλήνης για παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον Δήμο.

γ) Ενεργοποιούμε ιδιώτες και επιχειρηματίες του Δήμου, προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη προσφορά στην υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου.

Η συμμετοχή των δημοτών στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, θα πραγματοποιείται με την χρήση της Δημοτικής Κάρτας Αλληλεγγύης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Θεσπίζουμε τον θεσμό της Κοινωνικής Κοινότητας ως Δομή πληροφόρησης, στο πρότυπο των ΚΕΠ, προκειμένου να ενημερώνονται για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για συμβουλευτική, για δράσεις κοινωνικοποίησης κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διεκδικούμε από το Υπουργείο Εργασίας την ένταξη του Δήμου Παλλήνης σε οκτάμηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

ΥΓΕΙΑ

Η προαγωγή της Υγείας των δημοτών, αποτελεί επίκεντρο της Πολιτικής για την Δημοτική μας Παράταξη Άλλη Πόλη.

Μπορεί μεν, η κύρια ευθύνη άσκησης πολιτικής Υγείας να ανήκει στο κεντρικό κράτος και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον τομέα να είναι εξ ορισμού περιορισμένος, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε πολιτικές πρακτικές, ξεπερνώντας κατά πολύ τον θεσμικό του ρόλο.

Σε άμεση συνάφεια με το ευρύτερο έργο Κοινωνικής Πολιτικής, η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να στοχεύσει στην πρόληψη και περίθαλψη όλων των κατοίκων του Δήμου Παλλήνης, μεριμνώντας ιδιαίτερα και εμπράκτως για τους ευάλωτους πληθυσμούς – παιδιά, απόρους, ανέργους, ηλικιωμένους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες.

Η ανικανότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με το κλείσιμο δομών στο οποίο προχώρησαν η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τις οποίες καταψήφισα ως Βουλευτής, οδήγησε στην πλήρη απουσία παροχής υπηρεσιών υγείας για τους δημότες.

Για αυτό το λόγο:

  • Διεκδικούμε από το ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση για την ανακατασκευή Δημοτικών Ιατρείων.
  • Προωθούμε την αναβάθμιση της λειτουργικής δραστηριότητας των υπαρχόντων Δημοτικών Ιατρείων, ώστε όλοι οι γιατροί να μπορούν στις πλείστες των περιπτώσεων να συνταγογραφούν.
  • Ενισχύουμε τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και επισκέπτες υγείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • Αναβαθμίζουμε τον εργαστηριακό και ιατρικό εξοπλισμό όλων των Δημοτικών Ιατρείων.
  • Διασυνδέουμε τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης με νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας στο Σπίτι όπου Δημοτικοί Ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μεταβαίνουν σε οικίες ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα Δημοτικά Ιατρεία.
  • Αξιοποιούμε την εθελοντική προσφορά των επαγγελματιών υγείας για να ενισχυθεί η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Παλλήνης, στους μαθητές των σχολείων, στα ΚΑΠΗ, σε ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες.

ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ιδρύουμε Δημοτικό Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί ως Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Παλλήνης και κατά προτεραιότητα:

  1.  των ανασφάλιστων.
  2.  των ασφαλισμένων με απόφαση της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας.
  3.  των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α..
  4.  κάθε ασφαλισμένου κατοίκου του Δήμου μας.

Στο κέντρο θα λειτουργούν Ιατρεία με εθελοντές γιατρούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

  • Προληπτικός έλεγχος για γυναίκες (Τεστ ΠΑΠ, ψηλάφηση μαστού, γυναικολογική εξέταση).
  • Προληπτικός έλεγχος σε άλλες ομάδες πληθυσμού.
  • Οργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

 Ιδρύουμε Τμήμα Υγείας παιδιών που σε συνεργασία με το Ινστιτούτο υγείας του παιδιού θα παρακολουθεί συστηματικά την υγεία των παιδιών του Δήμου.

Στόχος είναι:

  • Η Αντιμετώπιση παιδιατρικών προβλημάτων.
  • Η Παρακολούθηση της υγείας και ανάπτυξης των παιδιών.
  • Συμβουλευτική για προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης.
  • Πρωτοβάθμια φροντίδα σε παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας ή ειδικές ανάγκες

Σε ομαδικό επίπεδο: (Παιδικοί σταθμοί – Παιδικά Κέντρα).

  • Επισκέψεις σε νεογέννητα βρέφη

ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Ιδρύουμε Κοινωνικό Φαρμακείο και παρέχουμε Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άπορους μόνιμους και νόμιμους κατοίκους του Δήμου μας.

ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

  • Ιδρύουμε γραφείο συνηγόρου του δημότη, που θα παρέχει Υπηρεσίες δωρεάν νομικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές  για το πρώτο στάδιο της προσπάθειάς τους για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡIΤΗ ΗΛΙΚIΑ

  • Δημιουργούμε δίκτυο άμεσης ανάγκης με τηλεφωνικό κέντρο όπου οι ηλικιωμένοι και γενικότερα άτομα που χρήζουν βοηθείας, θα μπορούν να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης.

ΚΑΠΗ

Αναβαθμίζουμε τα ΚΑΠΗ του Δήμου Παλλήνης.

Αναβαθμίζουμε τις προσφερόμενες Υπηρεσίες στα ΚΑΠΗ:

  • Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη
  • Επιμόρφωση, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Δημιουργία χώρου που θα λειτουργεί ως χώρος στον οποίο θα προσφέρονται ροφήματα, αναψυκτικά κ.τ.λ., σε τιμές κόστους, με κύριο μέλημα τη συντροφιά και συνεύρεση μεταξύ των μελών του ΚΑΠΗ.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

  • Αναδιαρθρώνουμε Διοικητικά και Οργανωτικά τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Παλλήνης, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος όλων των Π.Σ. και η ορθολογική κατανομή του προσωπικού.
  • Επαναπροσδιορίζουμε τον Κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και την εγγραφή, κατά προτεραιότητα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, παιδιών που προέρχονται από κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες οικογένειες.

Όσον αφορά το κτιριακό δυναμικό των παιδικών σταθμών, αναθέτουμε μελέτες στα Πολυτεχνεία της χώρας, προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή και εντοπισμός των αδυναμιών και των αναγκών σε κτιριακό εξοπλισμό.

Στόχος είναι, ο Προγραμματισμός σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί όλο το δίκτυο των Π.Σ. του Δήμου Παλλήνης και

Συγκεκριμένα:

Η αντικατάσταση των παλαιών και ακατάλληλων χώρων και η Αναδιαμόρφωση των υπαίθριων χώρων των Παιδικών Σταθμών, με μια σειρά βελτιωτικών επεμβάσεων.

Οι επεμβάσεις αφορούν τη διαμόρφωση όλων των εν δυνάμει υπαίθριων χώρων για τη χρήση τους ως χώρους παιχνιδιού, όπως:

  1. Αυλές: Ενίσχυση της φύτευσης και εισαγωγή φυσικών στοιχείων, κυρίως δέντρα και χώμα, χρωματισμός των περιμετρικών τοίχων και των μεσοτοιχιών.
  1. Πυλωτές: Εισαγωγή μαλακών υλικών, χρωματισμός τοίχων και οροφής με φωτεινά χρώματα, για τη βελτίωση των συνθηκών φωτισμού.
  1. Δώματα: Μελέτη που θα εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση, συνθήκες ασφάλειας και οργάνωση του χώρου για παιχνίδι και καθιστικό με φύτευση και σκίαση.

Η διαδικασία δημοπρασιών για ενοικίαση χώρων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη χώρων, σύμφωνα με τις ανικανοποίητες αιτήσεις αλλά και τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Η κατασκευή  νέων κτιρίων παιδικών σταθμών και βιοκλιματικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε βρεφικά τμήματα.

Σχεδιασμός τριών νέων κτιρίων με τους περιβάλλοντες χώρους τους, σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου ή παραχωρημένα, όπου η έμφαση θα δοθεί στην περιβαλλοντική αγωγή και τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης, καθώς και στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την τοπική κοινότητα και την Βιωματική επαφή των παιδιών με την φύση (λαχανόκηπους, ανθόκηπους, θερμοκήπια, για ένα καινοτόμο, εναλλακτικό, ευχάριστο αποτελεσματικά τρόπο μάθησης με διαδραστικές διαδικασίες.

 Η προώθηση της ένταξης παιδικών σταθμών στο πρόγραμμα “εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ΕΣΠΑ».

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙKH ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ – ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανίχνευση αναπτυξιακών δυσκολιών, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την παρέμβαση. Η δράση θα υποβληθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

  1. Διεύρυνση του δικτύου ψυχολογικής υποστήριξης μέσω εθελοντικών δράσεων – συνεργασιών με φορείς ψυχικής υγείας.
  2. Ανάπτυξη και δημιουργία δομών δημιουργικής απασχόλησης, φιλοξενίας, μαθησιακής υποστήριξης,
  3. Ιατροκοινωνική φροντίδα και διατροφή για παιδιά και οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

  • Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, εφαρμόζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική Γονέων» που απευθύνεται σε γονείς ή μελλοντικούς γονείς.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για ΑμεΑ, τρίτεκνους, άνεργους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια.

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο επανασυνδέουμε το ηλεκτρικό ρεύμα σε δημότες του Δήμου Παλλήνης με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα για την Κοινωνική Πολιτική ΕΔΩ

Ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Παλλήνης, Σπύρου Κωνσταντά, για την κάθοδό του με την Ραχήλ Μακρή

Ομιλία της ψυχολόγου, κ. Φανής Μαργέτη 

Ομιλία της Παιδοψυχιάτρου και Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με την Άλλη Πόλη στην Δ.Ε. Παλλήνης, κ. Δέσποινας Σαββίδου

Ομιλία του π. Διευθυντή του ΕΣΥ, κ. Αλέξανδρου Δαύρη

Πατήστε την φωτογραφία για να δείτε ολόκληρο το άλμπουμ

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή